Kuchnię indyjską dzieli się na kuchnię północy, zachodu, południa i wschodu. Kuchnia bombajska jest przedstawicielem kuchni zachodu. Do najbardziej popularnych jej dań należą kaczka po bombajsku i bombajska chałwa. Nie oznacza to jednak, że mieszkańcy tego regionu spożywają tylko dania typowe dla ich kuchni. Drugą kuchnią Indii, która przykuwa uwagę jest kuchnia Goa, która różni się nieco od kuchni zachodnich Indii, ale walory smakowe pozostają takie same. To podobieństwo wynika z tego, że na owym terytorium używa się tych samych przypraw, a więc kolendry, kurkumy, chilli, curry, czosnku, cebuli oraz wielu innych. Ze względu na położenie podstawowymi produktami spożywczymi jest ryż, ryby, owoce morza i mleczko kokosowe.
To zróżnicowanie kuchni w regionie zachodnim wynika głównie z tego, że wielki wpływ na kształtowanie kuchni zachodnich Indii mieli Portugalczycy. To oni osiedliwszy się na tych terenach na przełomie XVI i XVII wieku wprowadzili swoje zwyczaje do kuchni zachodniej. Dlatego też jest ona taką mieszanką zarówno kuchni indyjskiej jak i portugalskiej.
Współczesne społeczeństwo Goa pod względem religijnym dzieli się na katolików i hinduistów,co ma swoje odzwierciedlenie również w gustach kulinarnych obu grup. Katolicy zakwaszają potrawy octem, natomiast hinduiści wolą tradycyjne dodatki, jak tamarynd, a zwłaszcza bardzo w Goa popularny miąższ owocu kokam oraz unikają mięsa. Niektóre ze składników wprowadzonych przez Portugalczyków cieszą się popularnością wśród obu społeczności, szczególnie pikantne czerwone papryczki chili.